Foto: Delo

Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok s podporo Gibanja SOS pozivata glavnega šolskega inšpektorja k odstopu

Ukrepi v šolah so nezakoniti. Namreč, večino izvajanih takozvanih proti-epidemijskih ukrepov, v prvi vrsti pa nošenje mask, izvajanje samotestiranja in PCT in delo “od doma”, ni predvideno v nobene zakonu. Za maske je to že potrdilo tudi vrhovno sodišče, prav tako pred kratkim za preverjanje PCT sodišče v Mariboru. Nič od navedenega ne predvideva ne ZOšn[i] – Zakon o osnovni šoli ne ZOFVI[ii]. Enaka situacija je v srednjih šolah. A izvajanje odlokov skrbno nadzira falanga šolskih inšpektorjev pod budno taktirko bivšega policaja, Simona Slokana.

Vendar, ali je Slokan sploh zakonito na tem položaju, kjer ima možnost nezakonito ustrahovati celoten slovenski osnovno in srednje šolski prostor?

Zakon o šolski inšpekciji predvideva v 3.členu , da jo vodi glavni inšpektor z 10 letnimi izkušnjami v vzgoji in izobraževanju. Slokana je vlada imenovala na to mesto za Valentinovo 2019 kot v.d. direktorja. Pred tem je bil uslužbenec policije in mediji so pisali o tem, da »ima bogate izkušnje na področju preprečevanja medvrstniškega nasilja, vsakodnevno se ukvarja s problematiko različnih pojavnih oblik nasilja v šolskem prostoru in na športnih prireditvah ter že vrsto let prek medresorskih delovnih skupin sodeluje z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, je ministrstvo zapisalo na svojih spletnih straneh.«

Vlada je 7.8. na dopisni seji Slokana imenovala za glavnega inšpektorja. Kot piše Večer, je »Slokan je do zdaj prehodil karierno pot policista – od policista na Policijski postaji Gornja Radgona do vodje oddelka za javni red in mir na Generalni policijski upravi v Ljubljani. V prestolnico je poklicno odšel že leta 2005, med policijsko kariero pa je postal doktor pravnih znanosti. Ukvarjal se je z različnimi oblikami nasilja, najpogosteje z medvrstniškim nasiljem in nasiljem na športnih prireditvah.«[i]

Kaj od navedenega izpolnjuje 10 let izkušenj s pedagoškega področja, ni jasno. A dejstvo je, da je to vprašanje potrebno zastaviti Ministrstvu za šolstvo in Slokanu. Obstaja torej močan dvom, da je imenovanje Slokana na to mesto nezakonito, oziroma da Slokan ne izpolnjuje pogojev, ki jih to delo zahteva. Kar pa seveda ni nič čudnega, saj nezakonito ravnanje vlade in še posebej Ministrtsva za šolstvo ni nekaj novega, ravnatelje z okrožnicami že ves čas silita v nezakonito delovanje in to celo s tolmačenjem, da le-te pač niso pravno zavezujoče, kar postavlja še posebej ravnatelje v pravno zelo neugoden položaj, kjer so lahko odškodninsko in tudi kazensko odgovorni.

Ali bomo odgovore na naša vprašanja prejeli, ni znano. Prav tako ne, če se izkaže, da je imenovanje samo tudi nezakonito, kdo bo za le-to odgovarjal. Zato v Iniciativi staršev za zaščito otrok pozivamo glavnega šolskega inšpektorja, naj se izjasni o svojem imenovanju in v kolikor ne izpolnjuje pogojev, odstopi, hkrati pa takoj preneha z inšpiciranjem na podlagi nezakonitih odlokov. Te zahteve so skladne z našimi zahtevamo po ukinitvi zakonsko in vsebinsko neutemeljenih mask in testiranj.

[i] https://www.vecer.com/lokalno/pomurje/intervju-simon-slokan-zelim-vplivati-na-vrednostne-sisteme-10060314

Iniciativa staršev za zaščito otrok

Prijavite se na naš newsletter

In ostanite na tekočem z novicami glede covid ukrepov.

Vaša prijava na naše e-novice je bila uspešna.
Prišlo je do napake. Prosimo preverite vnos vaših podatkov in poskusite znova.

Add notice about your Privacy Policy here.